GK Questions For Class 7

General knowledge for class 7

Share

Table of Contents

General knowledge for class 7

There are the basic question answers for the 7th class they can read easily and get ready for the exam and your daughter and your son can be ready easily.

1) World Homoeopathy Day is observed on ______?

Ans- April 10

2) What is the square of 42?

Ans- 1764

3) Baku is the capital of which country?

Ans- Azerbaijan

4) Name the currency used in Japan?

Ans- Yen

5) Which lake is situated on the border of countries, Peru and Bolivia?

Ans- Lake Titicaca

6) The distance traveled by light in one year is called _______?

Ans- Light Year

7) When is World Hearing Day?

Ans- March 23

8) What is the theme of World Hearing Day 2022?

Ans- To hear for life, listen with care!

9) ________________ is known as an “anti sterility vitamin”?

Ans- Vitamin E

10) Name a non-metal that conducts electricity?

Ans- Graphite

11) Birth anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel is observed as?

Ans- National Unity Day (Rashtriya Ekta Divas)

12) Who discovered X-Rays?

Ans- Wilhelm Conrad Roentgen

13) Name the main gases present in the Sun?

Ans- Hydrogen and Helium

14) Name the capital of the Kingdom of Bahrain?

Ans- Manama

15) What is the theme of World Meteorological Day 2022?

Ans- Early Warning and Early Action

16) What is the capital of Norway?

Ans- Oslo

17) Name the compound necessary for photosynthesis in leaves?

Ans- Chlorophyll

18) What are the tiny pores present in plant leaves called?

Ans- Stomata

19) Who invented electricity?

Ans- Benjamin Franklin

20) Name the continent known as the “Dark Continent”?

Ans- Africa

21) ______ is the hardest substance available on Earth.?

Ans- Diamond

22) Name the instrument used to measure atmospheric pressure

Ans- Barometer

23) Who was the first woman to go to space?

Ans- Valentina Tereshkova

24) Which bird is known for its intelligence?

Ans- Owl

25) What is the gas absorbed by plants?

Ans- Carbon Dioxide

26) What is the capital of Denmark?

Ans- Copenhagen

27) Olympic Games of which year were canceled due to World War I?

Ans- 1916

28) How many players are there in a Kho Kho team?

Ans- 9

29) Who was the first President of the United States?

Ans- George Washington

30) Name the continent with the highest population density?

Ans- Asia

31) Beriberi disease is caused by the deficiency of _________?

Ans- Vitamin B

32) Scientific study of birds is called _______?

Ans- Ornithology

33) Name the organ responsible for blood purification in the human body?

Ans- Kidney

34) What is the name of the process where excess water in plants gets released?

Ans- Transpiration

35) What is the main source of energy produced through photosynthesis in plants?

Ans- Glucose

36) The measure of moisture in the air is known as _________?

Ans- Humidity

37) A decagon has _______ sides.?

Ans- 10

38) 3 raised to power 0 is ________.?

Ans- 1

39) Which is the smallest three-digit number?

Ans- 1000

40) Which is the largest three-digit number?

Ans- 999

41) What is the cube root of 27?

Ans- 3

42) What is another name for Northern Lights?

Ans- Aurora Borealis

43) There are a total of _____ time zones in the world.?

Ans- 24

44) What is the full form of GPS?

Ans- Global Positioning System

45) Which famous explorer discovered Cuba?

Ans- Christopher Columbus

46) Which is the hardest substance on the human body?

Ans- Tooth enamel

47) Where is the headquarters of UNESCO located?

Ans- Paris, France

48) Which planet is known as Earth’s Twin?

Ans- Venus

49) Which is the loudest animal on Earth?

Ans- Sperm whale

50) Which blood group is known as a “universal donor”?

Ans- O+

Leave a Comment