Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/rankiq.in/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 36

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/rankiq.in/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 36

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/rankiq.in/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 36

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/rankiq.in/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 36
MEDIEVAL HISTORY BEST QUESTIONS FOR SSC » RankiQ

MEDIEVAL HISTORY BEST QUESTIONS FOR SSC


Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/rankiq.in/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 36

Share

Table of Contents

MEDIEVALHISTORY  FOR  SSC

MOST IMPORTANT PREVIOUS YEAR QUES.

 SIKHISM

 

1.The fifth guru in Sikhism who compiled AdiGranth, the first official edition of

the Sikh scripture ?

(a)Guru Angad (b) Guru Ram Das   (c)GuruArjanDev (d) Guru HarRai

Sol: (c)

 

2.________ built the world famous Harmandir Sahib, popularly known as Golden Temple in Amritsar.

(a) Guru AngadDev                 (b) Guru ArjanDev

(c) Guru SiriHarRai          (d) Guru Ram Das

Sol: (b)

 

3.__ is well-known for the golden beautification of the Harmandir Sahib gurudwara in Amritsar, famously known as the Golden Temple.

(a) Maha Singh  (b) Ranjit Singh   (c) Duleep Singh   (d) Charat Singh

Sol: (b)

 

4.The Gurmukhi script for writing the punjabi language was created in the 16th century CE by the second Sikh guru __________

(a) Guru Arjan                  (b) Guru Angad

(c) Guru Ram Das           (d) Guru Amar Das

Sol: (b)

5.Guru Gobind Singh commanded Sikhs to wear five items all the time. Which of the following is NOT one of these five items ?

(a) Kesh (b) Kara

(c) Kangha (d) Kila

Sol: (d)

 

6.Where was Guru Nanak Devborn ?

(a) Gurdaspur (b) Jalalabad

(c) Talwandi (d) Phillaur

Sol: (c)

 

7.Who among the following Sikh Gurus laid the foundation of ‘KhalsaPanth’ in 1699?

(a) Guru Gobind Singh            (b) Guru ArjanDev

(c) Guru TegBahadur              (d) Guru Nanak Dev

Sol: (a)

 

8.Who among the following Sikh spiritual gurus is said to have assisted Khusrau, the rebellious son of Jahangir?

(a) Guru AngadDev         (b) Guru Ramdas

(c) Guru Amar Das                  (d) Guru ArjunDev

Sol: (d)

 

9.The British annexed Punjab after defeating the Sikhs in the Anglo-Sikh War in the year ______.

(a) 1835 (b) 1839

(c) 1849 (d) 1845

Sol: (c) by Lord Dalhousie

 

10.Guru Gobind Singh was the ____Sikh Guru.

(a) eighth (b) tenth

(c) ninth (d) fifth

Sol. (b)

 

 

 

 

MARATHA EMPIRE

 

1.In the year __, the Maratha empire ceased to exist with the surrender of the Marathas to the British, ending the third Anglo-Maratha War.

(a) 1792 (b) 1811

(c) 1818 (d) 1806

Sol: (c)

 

2.Who among the following was killed by ChatrapatiShivaji in the Battle of Pratapgarh?

(a) Afzal Khan (b) Asghar Khan

(c) Shaista Khan (d) Shuja Khan

Sol: (a)

 

3.Shivaji’s son from Saibai was named ______.

(a) Sambhaji            (b) Bajirao

(c) Shahaji                       (d) Shahu

Sol: (a)

 

4.Representatives of the Maratha Empire and the British East India Company Signed the ‘Treaty of Salbai’ in which year?

(a) 1782 (b) 1769

(c) 1758 (d) 1771

Sol: (a)

 

5.‘Sardeshmukhi’ in the Maratharegime was a :

(a) Designation equivalent to Peshwa             (b) A coin during the Maratha regime

(c) Tax levied on revenue                                       (d) Name given to Shivaji

Sol: (c) another tax “chauth”

 

6.The third battle of Panipat (1761) was fought between whom ?

(a) Maratha Empire and Durrani      (b)PrithvirajChauhan and Muhammad Ghori

(c) Sikhs and Mughals    (d)Akbar and HemchandraVikramaditya

Sol: (a)

 

 

7.____ became the capital of the Maratha Empire after the peshwas won over Shivaji.

(a) Nagpur (b) Ujjain

(c) Baroda (d) Poona

Sol: (d)

 

8.ChhatrapatiShivaji and Soyarabai named their son_____.

(a) Shambhaji (b) Narayan

(c) Shahaji (d) Rajaram

Sol: (d)

 

9.The Council of Ministers during the time of ShivajiMaharaj was known as:

(a) Agraharam                 (b) Ashtadiggajas

(c) AshtaPradhan            (d) Navaratnas

Sol. . (c)

VIJAYANAGAR EMPIRE

 

1.The ruins of the ancient city of Hampithe capital of Vijayanagara is located in which present-day Indian state?

(a) Telangana (b) Haryana

(c) Bihar (d) Karnataka

Sol: (d)

 

2.Which of the following empireswas founded by Harihara and Bukka in 1336?

(a) Chera empire             (b) Vijayanagara empire

(c) Kushan empire           (d) Maratha empire

Sol: (b)

 

3.Which of the following cities became the capital of Bahamani sultanate immediately after its foundation?

(a) Devagiri                      (b) Daulatabad

(c) Aḥsanabad         (d) Berar

Sol. .(c)

 

 

 

 

MYSORE KINGDOM

1.In which year was the Second Anglo-Mysore war fought between the Kingdom of Mysore and the British East

India Company?

(a) 1785-1789 (b) 1769-1775

(c) 1766-1769 (d) 1780-1784

Sol: (d)

 

2.Tipu Sultan and british East India Company signed the Treaty of Mangalore in the year ____.

(a) 1792 (b) 1784

(c) 1764 (d) 1799

Sol: (b)

3.Who ruled Mysore under the subsidiary alliance with the British after the defeat of Tipu Sultan at the Battle of

Seringapatam?

(a) Gangas (b) Kadambs

(c) Wodeyars (d) Pandyans

Sol. (c) Seringpatanam fort at Karnataka

 

4.Who was the Governor General of Bengal during the 3rd Anglo-Mysore war?

(a) John Macpherson              (b) 2nd Earl Cornwallis

(c) John Shore                         (d) Warren Hastings

Sol.(b)

 

BRITISH EAST INDIA COMPANY (BATTLES)

 

1.British East India Company defeated the Portuguese in the ____in the year 1612.

(a) Battle of Chamkaur            (b) Battle of Suvali

(c) Battle of Plassey                        (d) Battle of Buxar

Sol: (b)

 

2.In which year was the ‘Battle of Goa’ fought?

(a) 1510 (b) 1524

(c) 1502 (d) 1514

Sol: (a)

3.The Treaty of Sagauli was signed between the British and the ______.

(a) Gurkhas                             (b) Nawab of Bengal

(c) Nawab of Awadh                (d) Marathas

Sol: (a) During Anglo Nepalese War ( 1814-16)

 

4.British East India Company defeated the Portuguese in the ____.

(a) Battle of Chamkaur            (b) Battle of Suvali

(c) Battle of Plassey                        (d) Battle of Buxar

Sol: (b) in 1612

 

5.The Battle of Bedara was fought between the British Army and the Dutch Army in:

(a) 1760 (b) 1759

(c) 1772 (d) 1764

Sol. (b)

 

NAWABS ( BENGOL, HYDERABAD , AWADH)

1.When was the ‘Battle of Tukaroi’ fought between Mughal empire and sultanate of Bihar &Bengol?

(a) 1532 (b) 1565

(c) 1575 (d) 1546

Sol: (c)

 

2.The Battle of Karnal in 1739 was fought between Nadir Shah (Iranian Invader) and whom among the following ?

(a) Akbar Shah                        (b) Bahadur Shah Zafar

(c) Aurangzeb                  (d) Muhammad Shah

Sol: (d)

 

3.The Battle Of Plassey Was Fought Siraj-ud-daulah And British East India Company in the year 1757 in West Bengal On

(a) 23 June 1757                     (b) 21 June 1780

(c) 25 May 1765                      (d) 15 May 1761

Sol: (a)

 

4.Who signed the treaty of Alinagar in the year 1757 after the Battle of Plassey with the British?

(a) Mir Qasim                          (b) Siraj-ud-Daula

(c) Alivardi Khan                      (d) Mir Jafar

Sol: (b) with Robert Clive

 

5.Which of the following monuments is located at Bijapurin the state of Karnataka which was built by MuhammedQuliQutub Shah?

(a) GolGumbaz                        (b) Bara Imambara

(c) Charminar                  (d) QutubMinar

Sol. (a)

 

6. Which of the following forts was built by the Kakatiya dynasty?

(a) Panhala (b) Raigad

(c) Neemrana (d) Golconda

Sol. .(d)

 

7.After which battle did East India Company start appointing the residents in Indian states ?

(a) Battle of Haldighati                     (b) Battle of Buxar

(c) Battle of Plassey                                (d) Third Battle of Panipat

Sol: (b) in 1764

 

8.After the battle of _______ in 1757, the British achieved political power in india.

(a) Aliwal (b) Buxar

(c) Plassey (d) Saragarhi

Sol.(c)

 

9.Who was made the Nawab of Bengal following the Battle of Plassey?

(a) Mir Jafar                     (b) Alivardi Khan

(c) Sirajuddaulah             (d) Mir Qasim

Sol. (a)

 

10.Safdarjung’s tomb, set in the middle of a garden, was built by Shuja-ud-Daulah in __________

(a) Uttar Pradesh (b) Uttarakhand

(c) Delhi (d) Bihar

Sol. .(c)

11.Who among the following was the last Nawab of Awadh?

(a)Amjad Ali Khan                   (b)MuhammadMukim

(c)Wajid Ali Shah                     (d)Saadat Ali Khan

Sol. (c)

 

12.Kalinjar Fort, which was, strategically important during medieval times, is located in:

(a) Uttar Pradesh (b) Rajasthan

(c) Punjab (d) Sind

Sol. (a)

 

13.Who became the Nawab of Bengal after the death of Alivardi Khan in 1756?

(a) Mir Jafar                     (b) MurshidKuli khan

(c) Siraj-ud-daulah           (d) SujanKhany

Sol. (c)

 

 

 

 

MISCELLANEOUS

1.Which state of India was ruled by the Ahom Dynasty?

(a) Karnataka (b) Assam

(c) Rajasthan (d) Odisha

Sol. .(b)

 

2.’Rang Ghar’, one of Asia’s oldest amphitheatres, was built by the king of the __dynasty.

(a) Sen(b)Ahom

(c) Mughal (d) Gupta

Sol. .(b)

 

3.What was the historical name of the city of Guwahati?

(a) Purushapura                      (b) Bhagyanagara

(c) Machilipatnam            (d) Pragjyotishpur

Sol. .(d)

 

4.In 1818, the Holkar Dynasty signed the Treaty of Mandsaur with the _____.

(a) Danish                (b) Dutch

(c) British                 (d) French

Sol. .(c)

 

5.Which of the following is a heritage site of Madhya Pradesh?

(a) Bhimbetka (b) Sasaram

(c) Hampi (d) Lepakshi

Sol. .(a)

 

6.Which Indian monument was built by Maharaja SawaiPratap Singh in the year 1799?

(a) HawaMahal                                        (b) Leh Palace

(c)Mattancherry Palace                   (d) Mysore Palace

Sol. .(a)

 

7.Which king inscribed the Hathigumpha (Elephant Cave) inscription in Udayagiri Hills, Odisha?

(a) Galaveya (b) Sobhanaraja

(c) Kharavela (d) Vaduka

Sol. (c)

 

8.Which queen died fighting Mughal armies while defending Garha Katanga in 1564?

(a) Rani Avantibai                    (b) Rani Rudrambara

(c) Rani Durgavati                   (d) Rani Ahilyabai

Sol. .(c)

 

9.The daughter of MoropantTambe and Bhagirathi Sapre became famous as______.

(a) AhilyabaiHolka                   (b) Rani Laxmibai

(c) RajmataGayatri Devi          (d) Jijabai

Sol. . (b)

 

10.Who among the following did NOT belong to the Rajput kingdom of Marwar?

(a) RaoJodha                          (b) RaoChanda

(c) RanaKumbha                             (d) Maldeva

Sol. .(c)

 

11.How many storeys does QutubMinar have in Delhi?

(a) Five                            (b) Eight

(c) Seven                 (d) Six

Sol.(a)

 

12.Which city of Pakistan is called the ‘Gardens of the Mughals or City of Gardens’?

(a) Peshawar                   (b) Multan

(c) Karachi                               (d) Lahore

Sol. .(d

 

13.Which of the following is a replica of the famous TajMahal built in 1679?

(a) Zeenat-ul-Masjid                (b) PariMahal

(c) BibikaMaqbara           (d) Allahabad Mahal

Sol. . (c)

 

14.In which language were the Mughal court chronicles written?

(a) Sanskrit              (b) Hindi

(c) Persian                       (d) Urdu

Sol. .(c)

 

15.Which of the following is the meaning of ‘Pishtaq’ in the context of medieval Indo-Islamic Architecture?

(a) Dome                 (b) Tall gateway

(c) True arch            (d) Water tank

Sol. .(b)

 

16.Which Mughal prince translated the Upanishads into Persian in 1657?

(a) Sultan Luftallah          (b) DaraShikoh

(c) MuradMirza                        (d) Shah Suja

Sol. .(b)

 

17.Who among the following was the founder of the Bhakti sect named ‘Pushtimarg‘?

(a) Vallabhacharya                  (b) Kabir

(c) Shankaracharya                 (d) Ramanuja

Sol. .(a)

 

18.Who among the following was one of the main proponents of the Vaishnava Sect during the 15th century in Assam?

(a) Jaidev (b) Ghasidas

(c) Raidas (d) Shankardev

Sol. .(d)

19.Who among the following travellers came to India from Uzbekistan in the 11th century?

(a) AbdurRazzaqSamarquandi                (b) François Bernier

(c) Ibn Battuta                                  (d) Al-Biruni

Sol. .(d)

 

20.Prophet Muhammad founded the faith of Islam in the _____ century.

(a) sixth (b) eighth

(c) seventh (d) ninth

Sol. .(c)

 

21.Which of the following dynasties made Kanauj (Kanyakubja) its capitalcity?

(a) Pala dynasty                      (b) Pratihara dynasty

(c) Sena dynasty             (d) Chola dynasty

Sol. .(b)

 

22.The Chalukya Dynasty ruled in Vatapi which is in the modern-day Indian state of _____.

(a) Kerala (b) Gujarat

(c) Karnataka (d) Tamil Nadu

Sol. .(c)

 

23.Vikramaditya VI, whose biography was composed by his court poet Bilhana, was a ruler of _____ dynasty.

(a) Chalukya                            (b) Ganga

(c) Rashtrakuta                        (d) Pallava

Sol. .(a)

 

24.Badami was the earliest capital of the:

(a) Chalukyas          (b) Sungas

(c) Pallavas                     (d) Mauryas

Sol. .(a)

 

25.Who among the following is regarded as the founder of Aurangabad city?

(a) Nizam Shah               (b) Qutub Shah

(c) Bahlaul Lodi               (d) Malik Ambar

Sol. .(d)

 26.Who among the following was the founder of the SuryavamsiGajapati dynasty that ruled parts of Orissa andAndhra Pradesh in the 15th century?

(a) Bhanu Deva                              (b) Vasu Deva

(c) Surendra Deva                   (d) Kapilendra Deva

Sol. .(d)

 

 

Leave a Comment