Important General Knowledge Every Student Should Know

Important General Knowledge Every Student Should Know

Share

Table of Contents

Important General Knowledge Every Student Should Know

This gk question set is not only for students its for everyone here question with answers set available is just a fundamental gk. and if you are prepared for any small exams. GK Questions will help you in participating in all competitive exams conducted in school and Entrance Exams.

1. Who is the Father of our Nation?
Answer: Mahatma Gandhi

2. Who was the first President of India?
Answer: Dr Rajendra Prasad

3. Who is known as the Father of the Indian Constitution?
Answer: Dr. B. R. Ambedkar

4. Which is the most sensitive organ in our body?
Answer: Skin

5. Giddha is the folk dance of?
Answer: Punjab

6. Who was the first Prime Minister of India?
Answer: Jawaharlal Nehru was the first Prime Minister of India.

7. Which is the heavier metal of these two? Gold or Silver?
Answer: Gold

8. Who invented Computer?
Answer: Charles Babbage

9. 1024 Kilobytes is equal to?
Answer: 1 Megabyte (MB)

10. Brain of the computer is?
Answer: CPU

11. India lies in which continent?
Answer: Asia

12. Which country are the Giza Pyramids in?
Answer: The Giza Pyramids are in Egypt.

13. What city is the statue of liberty in?
Answer: The statue of liberty is in New York City

18. Gir National Park in Gujarat is famous for?
Answer: Lion

19. Which animal has a hump on its back?
Answer: Camel

20. Name 3 root vegetables?
Answer: Beets, carrots, and radishes are root vegetables.

21. Name the game which is played with a bat, ball, and wicket?
Answer: Cricket

22. the Smallest state of India is?
Answer: Goa

23. Fastest animal on earth is?
Answer: Cheetah

24. Which is the animal referred to as the ship of the desert?
Answer: Camel

25. Which plant grows in the desert?
Answer: Cactus

26. What Highest dam in India is?
Answer: Tehri Dam

27. The total distance around a figure is called its?
Answer: Perimeter

28. A figure with 8 sides is called?
Answer: Octagon

29. What colour symbolises peace?
Answer: The colour white symbolises peace.

30. National Tree of India is?
Answer: Banyan tree

31. Which flower is white in colour?
Answer: Jasmine

32. Agra is situated on the bank of river.
Answer: Yamuna

33. Baby of a horse called?
Answer: Colt

34. National animal of India
Answer: Tiger

35. What Shape of Egg is?
Answer: Oval

36. Most widely spoken language in the world is?
Answer: Mandarin (Chinese)

37. Which insect has colourful wings?
Answer: Butterfly

38. Who wrote Romeo and Juliet?
Answer: William Shakespeare wrote Romeo and Juliet.

39. What Cry of the lion is called?
Answer: Roar

40. Name any reptile?
Answer: A lizard is a reptile.

41. Cataract is the disease of?
Answer: Eyes

42. Which organ purifies our blood?
Answer: Kidney

43. Who wrote the National Anthem – Jana Gana Mana?
Answer: Rabindra Nath Tagore

44. How many colours are there in India’s National Flag?
Answer: Three

45. Gateway of India is located at?
Answer: Mumbai

46. Who was Albert Einstein?
Answer: Albert Einstein was a famous scientist.

47. What crop is famously grown in the region of Darjeeling?
Answer: The region of Darjeeling is known to grow Tea leaves.

48. Capital of Uttarakhand is?
Answer: Dehradun

49. When do we celebrate our Independence Day?
Answer: 15th August

50. Sun is a?
Answer: Star

51. Which planet is nearest to Earth?
Answer: Venus

52. We get solar energy from?
Answer: Sun

53. What islands are a part of the country of India?
Answer: The Andaman and Nicobar Islands and Lakshadweep Islands belong to India.

54. Where does a dog live?
Answer: Kennel

55. Which animal is called the ship of the desert?
Answer: Camel

56. Goitre is caused due to the deficiency of?
Answer: Iodine

57. Who was George Washington?
Answer: George Washington was the first president of the United States of America.

58. Longest river in the world is?
Answer: Nile

59. How many players are there in a cricket team?
Answer: 11

60. What Largest island in the world?
Answer: Green Land

61. Which president of the USA is responsible for the Emancipation Proclamation?
Answer: Abraham Lincoln is responsible for the Emancipation Proclamation.

62. LBW is related to which sports?
Answer: Cricket

63. Young one of a cat is called?
Answer: Kitten

64. Which African nation is famous for chocolate?
Answer: The nation of Ghana is world-famous for chocolate.

65. Saina Nehwal is associated with which sports?
Answer: Badminton

66. How many days are there in a Leap year?
Answer: 366

67. Olympics games are held after every?
Answer: 4 years

68. How many sides are there in a pentagon?
Answer: 5

69. What is King Arthur’s sword called?
Answer: King Arthur’s sword was called Excalibur.

70. A place where bees are kept is called?
Answer: Aviary

71. Which is the biggest sea animal?
Answer: Dolphin

72. Who is the founder of Microsoft?
Answer: Bill Gates is the founder of Microsoft.

73. Who discovered Penicillin?
Answer: Alexander Flemming

74. Who was popularly known as Netaji?
Answer: Subhash Chandra Bose.

it’s all we have for you if you want to know more then just comment us we will share with you.

Leave a Comment